Картинг Писта Варна

Дата и час: Пет Сеп 10, 2010 4:03 am

Часовете са според зоната UTC

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: ограничители
МнениеПубликувано на: Нед Май 02, 2010 7:15 pm 
Аватар

Според мен органичителите на 200cc картове трябва да се оставят.
1. Карането с ограничител щатди мотора;
2. Техническите умения на пилота са много по-важни - за да ги придобием ще караме повече;
3. В състезанията ще има истинска борба за позиции, с времето ще се научим да не се блъскаме, защото ще разберем, че и двамата губят. Няма да има много бързи и много бавни картове;
4. Шаситата на картовете ще бъдат по-дълго в сегашното добро състояние, защото скоростта с която се блъскаме е по-малка;
5. Ресурса на двигателя ще се увеличи, което добре за нас, защото скоро може да няма нови двигатели.

Ако се премахват ограничителите ще има картове с нови двигатели и нови съединители, които карат като 270 cc за кратко време. след това ще бъдат като "убити" и ще приличат на сегашните стари с калпави съединители.
Ограничителя е най-добрия инструмент за изравняване на картовете. Той се включва на определени обороти - скорост. И за състезание трябва да има изравнени картове, а не бързи картове. Който иска бърз да кара 270 cc. (Давам безплатни консултации, как да увеличим оборота - безценни в момента на криза)

Надявам се на добра дискусия и да бъде четена от когото трябва. "Настройки по Варненски" просто не ми вдъхват доверие. И според мене между пилотите с "ограничените" картове имаше една здрава борба, само пречиха големите скорости на 3,12,19 и.т.н. (11 и 15 ще се оправят скоро)

Аксел

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Re: ограничители
МнениеПубликувано на: Нед Май 02, 2010 7:43 pm 

Това са пълни глупости. Ние ще спим на тази писта или ще караме?
Цитат:
2. Техническите умения на пилота са много по-важни - за да ги придобием ще караме повече;

Какви умения на тия спънатите картове??? Да не би на някой да му е нужно умение за да задържи газ-та без да я пуска, по време на цялата обиколка?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Май 03, 2010 6:48 am 
Аватар

Аксел, можеш ли да ограничиш всички картинги на една и съща максимална скорост? :roll:
Разликата м/у най-голямата и най-малката максимална скорост не трябва да е повече от 2км/ч.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Май 03, 2010 9:06 am 
Аватар

JAGUAR написа:
Аксел, можеш ли да ограничиш всички картинги на една и съща максимална скорост? :roll:
Разликата м/у най-голямата и най-малката максимална скорост не трябва да е повече от 2км/ч.

Не знам технически как се реализира ограничението. Предполагам да е някакъв "механичен" ограничител. Всички двигатели имат органичител когато се доставят. Ограничава се не скоростта, а оборотите на двигателя. Всички имат едни и същи максимални обороти. Когато предавателното число е еднакъв скоростта е еднаква или близка - при различна степен на износване на гумите се получават разлики. В неделя можеше да караш цялата права на 5 cm от предния карт. Имаше възможност с избор на различни линии по завойте да намериш предимства. От собствени грешки губиш бързо 2-3 метра.

Как изглеждат нещата след като малко се износват съединителите, не знам. Но ако равномерно се използват картовете, каквото се предполага, това няма да е проблем.

Аксел

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Май 03, 2010 10:12 am 
Аватар

Axel написа:
Не знам технически как се реализира ограничението. Предполагам да е някакъв "механичен" ограничител. Всички двигатели имат органичител когато се доставят. Ограничава се не скоростта, а оборотите на двигателя. Всички имат едни и същи максимални обороти. Когато предавателното число е еднакъв скоростта е еднаква или близка - при различна степен на износване на гумите се получават разлики. В неделя можеше да караш цялата права на 5 cm от предния карт. Имаше възможност с избор на различни линии по завойте да намериш предимства. От собствени грешки губиш бързо 2-3 метра.

Как изглеждат нещата след като малко се износват съединителите, не знам. Но ако равномерно се използват картовете, каквото се предполага, това няма да е проблем.

На мен ми е ясно, че се ограничават оборотите, от там съответно скоростта.
Би ли сметнал(дал пример), колко може да се промени скоростта при различно износени гуми? Аз ще се опитам също да сметна.
Казваш, че от грешки при управлението на картинга може да се загубят 2-3 метра.
Аз казвам, че при разлика в максималните скорости 3км/ч. или повече, ще се губят поне 20м. на обиколка.
Представи си излизаш от последния обратен завой плътно зад друг картинг. Двата картинга са нови(ново шаси, нов двигател и съединител), опонента ти който е пред теб има тегло близко до твоето. При навлизане на първия завой, той вече ти води с 20м. :shock:
При по-висока максимална скорост, вероятността да сгрешиш в завой е по-голяма и съответно да загубиш повече време. Също така същата разлика от 3км/ч. би имала по-малък ефект, отколкото при по-малка макс. ск.

Това по-горе са факти и аз не вземам страна по въпроса "с или без ограничители да се кара".

п.п. На финала в събота карах спънат картинг, който предполагам имаше долу горе същата максимална скорост като картинга който ти караше, но беше със съвсем малко по-бърз от картинга на Тошко, което ми помогна да го мина на един от правите участници.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Май 03, 2010 2:14 pm 
Аватар

JAGUAR написа:
Би ли сметнал(дал пример), колко може да се промени скоростта при различно износени гуми?

Дебелината на гумата е максимално 3 мм. Така разликата в обиколката ще бъде:

3,14*2*3 мм което прави 18,84 мм. Но рядко кара някой с нови и другите всичките със стари. Обиколката на задната гума е 877,316 мм. Грешката е 2,14...%. Така виждаш, че износването на гумите влияе при 50 км/ч с 1,07... км/ч. Това прави 19,6 м при време на обиколка 1:10,0 ако няма завой. Смятам разликата от гуми е нищожна. Или не по-голяма от "изпускане" на един завой с няколко сантиметра. Големите 270 градусови завой се "удължават" с 23,55 см с всеки 10 см "изтърване" на идеалната крива. (смятах с 15 метра диаметър - не съм го мерил). За да излизат на равно картовете от завоя по-външния трябва да кара с 0,33 км/ч по-бързо от вътрешния при 50 км/ч. Това е 1/3 от грешката на гумите на правата. Да не забравите, че с "по-малките" гуми ускорението след завоя ще е по-голямо :D . Резултатите са и чисто геометрични, не съм взел предвид и загубите от "убиване" на скоростта поради резки движения, каквито и да са те. :o

По ме притеснява самия ограничител технически как работи. 100 оборота повече или по-малко са сериозна разлика.

Общо взето при наличие на ограничител проблемите с геометрията на рамите ще се усещат по-малко, защото двигателите ще подържат дадената скорост и при изкривена рама. Ще има разлика в поведението в завойте.

Аксел

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Май 03, 2010 7:24 pm 
Аватар

Стана въпрос за килограми. Масата на карта и пилота до голяма степен определя съпротивлението на карта срещу движение.

Силата, която трябва да се "бори" с това съпротивление е силата, която развива двигателя на повърхността на съответната гума. Да не влизам в детайли, ще гледам само въртящия момент на самия двигател. Важен е принципа.
Прикачени файлове:
Bildschirmfoto 2010-05-03 um 22.10.40.png
Bildschirmfoto 2010-05-03 um 22.10.40.png [ 46.95 KiB | Прегледано 311 пъти ]

Въртящия момент се покачва по-малко при по-високи обороти отколкото при ниски. Ако ограничиш двигателя на по-ниски обороти, по-лекия не може да използва предимството си на по-малко съпротивление - ограничителя го спира. Единствено остава по-бързото ускорение.

Но в завойте по-тежкия карт осигурява повече съпротивление, което допуска по-големи скорости преди да излети към гумите.

Така предимството на по-ниското тегло се релативира.

Но внимавайте, по-голямо съпротивление значи по-голямо триене. Триене образува топлина и по-топлите гуми намаляват сцеплението.

Всичко с мярка - особено при 100 мин. каране.

Аксел

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Май 03, 2010 8:20 pm 
Аватар

Така като гледам износването на гумите въобще да не го броим.

100 оборота в повече според мен са 10м. преднина от правите(200об. - 20м.). Така че не знам, как ще се изравняват картингите(обороти/скорост), но трябва да има възможност за доста прецизна настройка - и аз нямам представа как става това.

Проблемите са налице, но има и решения за тях.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Юли 25, 2010 4:53 pm 

Според мен , трябва ограничителите да се изполузват само за ограничаване на по-бързите картове ,а на по-бавните да се премахва.

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC