Axel написа:
Не знам технически как се реализира ограничението. Предполагам да е някакъв "механичен" ограничител. Всички двигатели имат органичител когато се доставят. Ограничава се не скоростта, а оборотите на двигателя. Всички имат едни и същи максимални обороти. Когато предавателното число е еднакъв скоростта е еднаква или близка - при различна степен на износване на гумите се получават разлики. В неделя можеше да караш цялата права на 5 cm от предния карт. Имаше възможност с избор на различни линии по завойте да намериш предимства. От собствени грешки губиш бързо 2-3 метра.
Как изглеждат нещата след като малко се износват съединителите, не знам. Но ако равномерно се използват картовете, каквото се предполага, това няма да е проблем.
На мен ми е ясно, че се ограничават оборотите, от там съответно скоростта.
Би ли сметнал(дал пример), колко може да се промени скоростта при различно износени гуми? Аз ще се опитам също да сметна.
Казваш, че от грешки при управлението на картинга може да се загубят 2-3 метра.
Аз казвам, че при разлика в максималните скорости 3км/ч. или повече, ще се губят поне 20м. на обиколка.
Представи си излизаш от последния обратен завой плътно зад друг картинг. Двата картинга са нови(ново шаси, нов двигател и съединител), опонента ти който е пред теб има тегло близко до твоето. При навлизане на първия завой, той вече ти води с 20м.
При по-висока максимална скорост, вероятността да сгрешиш в завой е по-голяма и съответно да загубиш повече време. Също така същата разлика от 3км/ч. би имала по-малък ефект, отколкото при по-малка макс. ск.
Това по-горе са факти и аз не вземам страна по въпроса "с или без ограничители да се кара".
п.п. На финала в събота карах спънат картинг, който предполагам имаше долу горе същата максимална скорост като картинга който ти караше, но беше със съвсем малко по-бърз от картинга на Тошко, което ми помогна да го мина на един от правите участници.